Szélföldi nevek

Szélföldén a neveknek hatalmuk van. Ezt az istenek és a sárkányok tudják a legjobban, akik megtanították a halandóknak a dolgok igazi nevét. Valakinek az igazi nevét ismerni, a szélföldi babonák szerint annyit jelent, mint hatalmunkban tartani a másikat. Emiatt egy szélföldinek a valódi neve titkos, még a legjobb barátai előtt is. Az, hogy valaki elmondja a valódi nevét a bizalom és a szeretet egyik legszebb kifejezése a másik felé, de még a házastársak között sem gyakori.
Egy szélföldinek általában van egy „kimondott neve”, ami nagyon változatos lehet (beszélő név, valamely más nép nyelvéből vett név stb.). A kimondott nevet egyrészt kaphatja az ember a szüleitől, vagy válaszhatja saját magának, mind a kettőt elfogadják. Előfordul, hogy ez a idővel a kimondott nevet megváltoztatja viselője, vagy másikat használ a meglevő mellett. (Feljegyezték, hogy az utolsó királyi fővarázsló hosszú 130 életéve alatt 40 nevet használt.)
Az igazi nevét minden szélföldi a faluközössége, vagy a város vezetőjétől/nagy öregjétől kapja. Ezzel könnyen vissza lehet élni, de egy legenda szerint az az öreg, aki ezt legutóbb megpróbálta illetéktelennek elmondani egy lovag igazi nevét, elnyelte a föld. A szélföldiek babonásak, és nem kísértik a sorsot (látványosan).
Maguk az igazi nevek néha ilyenek, néha olyanok. Például Szélfölde leghíresebb bajnoka, Sárkányvész Beronar valódi neve Szerencsés volt. Largosnak, Szélfölde utolsó királyának valódi neve Taldarosnagar volt. Szóval itt is lehet beszélő vagy klasszikus fantasy név, a szélföldiek szerint a valódi név az, ami a legjobban kifejezi a viselőjének személyiségét vagy sorsát.
A névadási szokásokra jellemző, hogy a testvérek ugyanazon betűvel kezdődő nevet kapnak (pl: Acél herceg és Aura hercegnő), bár ez a szokás mintha lassan kiveszne.
A játékban mindez úgy működik, hogy a karakterlapon a kimondott név szerepel, és az igazi neveteket titokban megosztjátok a mesélővel.

De mit jelent ez játéktechnikailag?
- Ha ismered valakinek az igazi nevét és varázsló vagy, akkor a kimondott varázslatod ellen vagy + 2 NF-el dob mentőt, vagy olyan erős lesz a varázslat, mintha 2 szinttel magasabb lennél. (Tehát egy 5 szintű varázsló lángoló kezek varázslata 3d4 helyett 4d4-et sebez).
- Speciális szabály vonatkozik a bűbáj iskolába tartozó varázslatokra, mert itt + 5 NF a mentődobásra a varázslat ellen., ráadásul, ha több mint 10-el elvéti a mentődobást, a hatás örök. (Sok szélföldi mese szól boszorkányokról, akik kiszedték a férfiakból az igazi nevüket, és utána elbájolták őket.)
- Elvileg lehetséges, hogy egy pap az igazi név ismeretében jobb gyógyítást mondjon (Tehát egy első szintű pap KSGy-je nem d8+ 1-et, hanem d8+ 3-at gyógyítson), de egy szélföldi még a saját gyóntató papjának sem mondaná el az igazi nevét, csak nagyon-nagyon kivételes esetben.
- Ismert, hogy az állatok és a növények fajtáinak is van igazi nevük (a druidák tudnának erről mesélni) de ezek a nevek jelentős része elveszett. Ebben az esetben a druidának vagy vándornak dobnia kell természetismeret szakértelemre, hogy hallotta-e az adott állatfajta igazi nevét. Ha a dobás sikeres, akkor az állat +1 NF ellen dob mentődobást. (A nehézségi fokot a mesélő határozza meg a fajtától függően.)
- Jellegzetes helyeknek vagy tárgyaknak is lehet igazi nevük, de ezek megszerzése nagyon nehéz (adott esetben, ha közkézen foroghat a név, akkor lehetséges valamiféle dobás). Ismert, hogy az utolsó őskirály Szélfölde igazi nevének ismeretében változtatta az országát szelesre, csak meghalt, és valószínűleg a sírba vitte Szélfölde igazi nevét.

Szélföldi nevek

Szélföldi Krónikák Tyr87