Szélföldi ember

Kinézet: általában barna hajúak (bár a fekete hajat királyi vonásnak tartják, mert az Erganor család tagjai mind fekete hajúak voltak) és világos bőrűek, jellemzőek a világos szemszínek. Általában 170-180 centi magasak, de vannak eltérések. A férfiak gyakran növesztenek szakállat.
Kapcsolatok: nem sűrűn találkoznak elfekkel (akkor is pár vándor hóelf kereskedővel), különös csodálattal néznek rájuk, de azért nem tekintik egyből barátnak őket. A törpékkel jóban vannak, mivel olyan gyakorlatiasak, mint ők, és olyan önfejűek is. A félszezeteknek nincs jó hírűk, bajkeverőknek tartják őket, bár van egy félszerzet faluközösség, amely egész jól beilleszkedett. A gnómokhoz a törpékhez hasonlóan viszonyulnak, bár kevésbé barátian. Az orkokat és minden rokon népüket gyűlölik (az utolsó királyuk orkoktól védte meg az országot, amikor meghalt).
Jellem: túl sokat éltek meg ahhoz, hogy idealisták legyenek, ritka a törvényes jellem, de a zord vidék miatt az egyéni törtetés sem jellemző. Inkább jók, mint gonoszak, de a többségük semleges.
Vallás: fontos számukra a hit, a faluközösségek vezetői többnyire papok. A legkedveltebbek Illmanter, Chaunthea, Halmoorban Helm, Kritpásban Kelemvor és Széplakban a Vörös király.
Nyelvek: megértik a közöst, de hosszútávon az tud érvényesülni, aki beszéli a helyiek nyelvét, amelyet szélföldinek szoktak nevezni. Maga a nyelv az emberi nyelvek egyik archaikus formában megmaradt változata kiegészülve pár óriás jövevényszóval. Bónusz nyelvek: ladus*, votani*, északi*, törpe, shelbol*, félszerzet, óriás, ork. (A “*”-gal megjelöltek más emberi nyelvek)
Kalandozók: bár fontos nekik a szűken vett közösségük, viszonylag sokan próbálnak szerencsét akár Szélföldén belül, akár azon kívül. Külföldön sokan szolgálnak zsoldosként, a szélföldi mágiahasználókat pedig misztikus hírnév veszi körbe. Egyébként a szélföldiek leghíresebb kalandozója Sárkányvész Beronar volt, aki több sárkény vesztét okozta, és kis híján egész Szélfölde királya lett (valamiért lemondott a neki felajánlott koronáról, az oka mai napig rejtély).

Játéktechnika:
Szívósság mentődobás + 2
Szakértelem bónusz (+ 2): túlélés
Bónusz képesség első szinten
Jártasság rövidkard vagy szekerce forgatásában (Két jellegzetes nemzeti fegyverük, az induló karakter választhat. Minden fiúnak és lánynak meg kell tanulnia ezt kiskorában, bár a lányokat nem bátorítják, hogy nagyon elmélyedjenek a fegyverforgatásban.)
Névmágia: az itt induló mágiahasználó karakterek Szélfölde területén belül képesek az igazi nevekben rejlő hatalmat kihasználni.
Kedvenc kaszt: felderítő. (inkább ezt választják, és nem a vándort)

Szélföldi ember

Szélföldi Krónikák Tyr87