Szélföldén túl

Észak: a kietlen Jeges-puszták található itt, nincsenek igazi országok, csak pár északi barbár törzs (beszélt nyelv: északi), akik egymással harcolgatnak, rénszarvasokat tenyésztenek, és a dombvidéken ritka köveket és fémeket keresnek. Néha betörnek fosztogatni Szélfölde északi vidékére, de 6 éve nagyon elverték őket. Alapvetően nem vérengző nép. A Jeges pusztákon túl állítólag a jégóriások és más sötét népek földjei vannak, átlagos szélföldi nem menne arra.

Északkelet: Talmír-hegyek a hóelfek hona, általában elvannak a maguk világában. Legtöbbször a hegyeikben garázdálkodó orkokkal és egyéb humanoidokkal küzdenek. Ritka fémekkel kereskednek ételért és szőttesekért a szélföldiekkel. A Talmír hegyeken túl van egy kis kikötőváros, amely az elfekkel való kereskedésből tartja fenn magát, Szélföldével nem szokott közvetlen kapcsolatot fenntartani.

Kelet: A vad határvidék szívében a Larbaki Köztársaság fekszik (beszélt nyelv: ladus). A népe alig 50 éve üldözte el zsarnokát, és most demokráciásdit játszik, annak minden bájával és árnyával. Egyébként mióta köztársaság lettek egyre aktívabb külpolitikát folytatnak (háborúval vezetik le a belső feszültségeket). 10 éve komoly sereggel próbálták elfoglalni Szélföldét, de akkor Széplak jelenlegi ura Delej összefogta a szélföldieket a közös ellenség ellen (hogy aztán minden menjen ugyanúgy tovább). Larbak híres a Varázsló Akadémiájáról, ahol kevés kiválasztottnak okítják a csatamágia művészetét. Az akadémia egyébként nagyon befolyásos, jelenleg ők adják a Köztársaság egyik konzulját a kettőből.

Délkelet: Itt már kevesebb a fa és hatalmas pusztaság van. Sok a nomád nép, és a szélföldi mesék szerint itt élnek a gonosz macskaemberek. A pusztaságon túl fekszik Sziklás, amely egy kis félsziget, rengeteg apró zátonnyal és szigettel. Minden szélföldi tudja, hogy itt ölte meg Sárkányvész Beronar Xaragost az éjsárkányt. Sziklás népéről úgy tartják, hogy az itt élő emberek ősei között nagyon sok sárkány van. (Ami tekintve, hogy rengeteg sárkány él itt és a környéken lehet akár igaz is.)

Dél: A mesés dél az emberi civilizáció és a kultúra központja. Eléggé szét van tagolva (kb mint a reneszánsz Itália), a városállami szerveződés jellemző, de van pár nagyobb ország is. A legjelentősebb az Argoszi Királyság, amely hosszú évszázadokon keresztül próbálta elfoglalni Szélföldét kevés sikerrel (idővel rájött Argosz királya, hogy többet veszítenek a hellyel, mint nyernek, ezért Szélfölde meghódítását elnapolták az elmúlt 80 évben.) Fontos még, hogy itt van a Hármas-hegységben a törpék királysága, amelynek népe jó viszonyt táplál Szélföldével.

Délnyugat: A nyugodt határvidék lassan alakul át egy elvadult hellyé. Sokan úgy nevezik ezt az Argosz nyugati határaitól egészen a Nyugati-óceánig terjedő területet, mint az Elátkozott Vidék. Valamikor hatalmas termékeny földek voltak itt, gazdag királyságok. De a királyságok urai az utolsó szélföldi őskirály vezérletével megidézték Tyr-t és megölték a lovagiasság istenét. Az isten halála annyira megrázta a földet, hogy teljesen kifordult önmagából (lásd: Nagy Összeomlás. Ma romok vannak itt, sok ork és egyéb szörnyeteg, az égen sárkányok röpködnek, és az ősi romok között élőholtak vadásznak prédájukra. A legendák azt mondják, hogy Tyr holtteste a mai napig ott fekszik valahol az Elátkozott Vidék szívében.

Nyugat: nyugatról Szélföldét alacsony hegyek határolják (van itt pár önállósult bányász település), ezen a határon esett el az utolsó szélföldi király. A hegyeken túl van pár település, de nem túl jelentősek, a Nyugati-óceán partján fekszik Naboor városa, amely kereskedésből tartja fenn magát, és élénk forgalmat bonyolít le tavasszal és nyáron Szélföldével (főleg a bálnacsont amit innen előszeretettel vesznek a szélföldiek)

Északnyugat: vadon pár településsel, azon túl pedig egy kis sziget, ahol a vad votan nép lakik. Tengerészek és fosztogatók, akik rendszeresen portyáznak erre-arra, és nem egyszer Szélföldéig elmennek a zsákmányig. A szélföldiek sok csatát vívtak már velük, mert akármilyen veszett híre van Szélföldének, a votaniak valamiért nagyon szeretnék az uralmuk alá hajtani ezt a földet. A votaniak híresek kegyetlenségükről, és arról, hogy a csatába vadul őrjöngve vetik bele magukat.

Szélföldén túl

Szélföldi Krónikák Tyr87