Kriptás

Lakosság: 6111 fő (kisváros)

Vezető:Morigan főpap és Álmos őrgróf

Ismertető:
Kriptás valamikor a szélföldi főurak és királyok temetkezési helye volt, de ez a szokás fokozatosan elhalt a királyság bukásával. A várost már évszázadok óta Kelemvor egyháza irányítja, és kriptás őrgrófjai csupán névlegesen gyakorolják hatalmukat, de ez nem okoz konfliktust.
Kriptásnak két temetője van, van egy régebbi, amely többek között az Erganor királyi család és más főurak kriptáit is őrzi, és van egy újabb, ahová az utóbbi évszázadokban temetkeznek. A város közbiztonsága példás, a rendet az őrgróf katonái és Kelemvor lovagjai tartják fenn a városban és azon kívül, és a Kriptaőrök a temetőkön belül.
Mindkét temető szabadon látogatható nappal, de estére el kell hagyni a területüket. Akit napszállta után a temetőkben találnak a kriptaőrök kérdés nélkül megölik. Sajnos a Kriptaőrök tevékenysége ellenére is az elmúlt évszázadok alatt nem egy sírt kifosztottak, de ilyenre az elmúlt 15 éveb nem volt példa. Az bizonyos, hogy a őrök tevékenységének hála nem garázdálkodnak élőholtak a temetőkben.
A városban ritka vendégnek számít az élénk szín és a nevetés, de az itt lakók így szeretik a várost.
A várostól vezet északkeleti irányba a Tünde-ösvény, amely elvezet a Talmír-hegységbe. Ezen az ösvényen keresztül szoktak érkezni időnként hóelf kereskedők, akik ebben a városban szokták először kínálni portékájukat. A hóelfek gyakori megjelenése miatt itt picivel gyakoribbak a félelfek.
Kriptásnak komoly befolyása van a környező kisebb falvakra, mint Szélfogó, Stopor, Gali és Tuaneth.

Fogadók:
Gyertyaláng Fogadó: legnagyobb fogadó, visszafogott fényűzéssel
Harangláb Ivó: inkább kocsma, mint szállásadó fogadó, de van pár szabad szobája bárkinek. Gyakran fordulnak meg itt Kelemvor papjai, lovagjai és a kriptaőrök, mivel Kelemvor Katedrálisának oldalában található az épület.

Fontosabb személyek:
Morigan főpap, Kelemvor főpapja
Álmos őrgróf, Kriptás őrgrófja
Kétszerszületett Miles, a város katonai vezetője, a Kelemvor hitű lovagok vezetője
Hjalman, a Kriptaőrök főkapitánya
Sir Loran, Tyr lovagja, Tyra mestere

Templomok és szentélyek:
Kelemvor
Chaunthea (szentély, ezenkívül Szélfogóban van egy kisebb templom)
Vörös király (szentély pár pappal)
Illmanter (kis templom féltucatnyi pappal)
Silvanus (a városon kívül egy szentély, egy kis templom Galiban)
Grumbaar (apró szentély egy idős pappal)

Kriptás

Szélföldi Krónikák Tyr87