Hóelf

A hóelfek az elfek északi kis lélekszámú alfaja, akik a Talmír-hegységben élnek.
Egy átlagos hóelf magasságra és testalkatra megegyezik a közönséges elfekkel, ami megkülönbözteti őket a többi elffélétől, az hófehér bőrük, fehér hajuk és a jégkék és a törtfehér különböző árnyalataiban játszó szemük. Bár a nevük alapján az emberek azt gondolják, hogy hihetetlenül ellenállóak a hideggel szemben, és egyetlen szavukra hóvihart és fagyos halált tudnak osztani, valójában csak külsőleg különböznek holdelf rokonaiktól.
A hóelfek hegyvidéki városai erős kövekből épülnek, amelyeket különböző mágikus praktikákkal tesznek élhetővé a fagyos éghajlat káros hatásaival szemben.
Két nagyobb hóelf közösség van, van egy a Talmír-hegységben, ez a legnagyobb közösség, de pontos lélekszámuk rejtély. Amit biztosan lehet tudni, az az, hogy a hegység hóelfjeit egy királya tartja egyben. Rendkívül zárkózott nép, még a szelídebb hegyvidéki hóelfek is szigorúan távol tartják az idegeneket hegyvidéki zárt városaiktól.
A másik közösség az északi tengerek kisebb szigetein élnek, és kalózkodásból tartják fenn magukat, nem tudni, hogy milyen kapcsolatot tartanak a Hóelf Királysággal, annyi bizonyos, hogy a királyság elfjeivel szemben a kalózok nem szeretik az emberek, és főleg az északi part menti ember közösségek kifosztásával és halászattal foglalatoskodnak.
A Talmír-hegység hóelfjei a külvilággal kis kereskedő karavánjaikon keresztül tartják fenn magukat, ahol elf árukkal, prémekkel, hegyekből bányászott drágakövekkel és kisebb mágikus tárgyakkal kereskednek. (Szinte mindig tekercsek és varázsitalok, néha szerencsével ki lehet fogni egy-egy varázspálcát vagy varázsgyűrűt, mágikus fegyvereket és vérteket sosem.) Nyílt titoknak számít, hogy ezek az elf kereskedők hírszerzőként is szolgálnak.

Játéktechnika:
Megegyezik a Játékosok könyvének elfjeivel, egyetlen különbséggel:
- Ügyesség + 2, Karizma – 2

Forrás: Frostburn (Wizards of the Coast, 2004) 34-35.

Hóelf

Szélföldi Krónikák Tyr87